Julegave nr 1

Som en liten julegave har vi fått lov av Helene Sommer å legge ut filmen om Harald (Nybyggeren) på vår Youtube kanal.

Etter 2. verdenskrig var det et boligmangel i Oslo. Familier og par ble gitt prioritet når boliger ble tildelt. I kontrast, single mennesker, noen av dem var krigsveteraner, ble i stor grad oversett. Mange som gled gjennom sprekker endte opp med å bygge ulovlige skur i skogen rundt byen.
Kommunen vendte det blinde øyet til midten av 60-tallet da det ble besluttet å brenne ned alle av dem. En hytte var så godt gjemt den overlevde.
Den siste hytta står fortsatt, og en mann som heter Harald (født 1927) bodde her fra tidlig 50-tallet til slutten av 80-tallet. Harald ble definert i løpet av disse årene som hjemløs. Han levde et liv på kanten av samfunnet, dele hjemmet sitt til tider med andre mennesker som trenger et tak over hodet. Det var aldri noen oppvarming eller elektrisitet, bare en enkel konstruksjon, i umiddelbar nærhet til naturen. Det var et liv som deles av mange mennesker sliter med systemet.

Prosjekt forteller Harald historie og utforsker historier av extralegal krigs hytter samt situasjonen for hjemløse generelt.
The Settler består av en 30 min video som inneholder dokumentasjon, intervjuer og arkivmateriale.